dijous, 20 de desembre del 2018

Gastronomia, cinema i... literatura

La cuina és part del patrimoni cultural de qualsevol societat. El cas de la França posa encara més en relleu aquest fet. L'amor per la gastronomia és sens dubte un dels trets identitaris de la seua societat. Els francesos s'apassionen per allò que mengen, per allò que beuen i per com ho fan. I quan dic els francesos no parle només dels adults, els joves practiquen també aquesta passió. De vegades poden ser vertaders rituals, com per exemple, "l'appéro" o una "soirée crêpes". Si déiem que en França es presenta el plat de formatges a la fi del menjar, no és tan sols una cosa dels grans restaurants o del dinar dels diumenges. En el restaurant universitari trobareu el xicotet plat de formatge inclòs en el menú, és una qüestió de tots els dies i de tothom.

Lògicament, en el cine o en la literatura es reflectix aquesta característica de la societat francesa. Per tant podem trobar nombroses pel·lícules, el argument de les quals gira entorn la gastronomia. Però, totes aquestes pel·lícules no seran només franceses, la imatge de la França de l'haute cuisine es coneix a tot el món i existixen moltes pel·lícules americanes sobre aquesta temàtica.

Per si de cas voleu endinsar-vos una mica més en eixe món, us recomane algunes pel·lícules (per a visualitzar en francés!) que, sense ser obres d'art, són entretingudes i giren entorn a aquesta temàtica.

Product Image of Ratatouille DVD # 1
Imatge © Disney 
Ratatouille, Pixar (2007): L'opció més senzilla, encara que siga americana, és entretinguda i fàcil d'entendre. 

Résultat de recherche d'images pour "les saveurs du palais"
Imatge © Allocine 

Les Saveurs du palais, de Christian Vincent (2012): Pel·lícula francesa que ficciona una història real, la de la cuinera personal de François Mitterrand.

Résultat de recherche d'images pour "les recettes du bonheur"
Imatge © Allocine
Les Recettes du Bonheur, de Lasse Hallström (2014): També americana, però és una pel·lícula emotiva i molt bonica. Una barreja de cultures molt interessant.

Résultat de recherche d'images pour "ensemble c'est tout anna gavalda la dilettante"
Imatge © Le Dilettante libraire
Ensemble, c'est tout, de Anna Gavalda: Finalment, pels què vos agrade llegir, vos recomane aquest llibre. La gastronomia no és la temàtica cabdal, però és una història preciosa de com l'esser humà sempre pot reinventar-se i com podem avançar donant-nos suport els uns als altres. El goig de gaudir de la taula, del vi, del menjar en companyia hi és present i hi ha capítols on podem tancar els ulls i tastar amb els personatges el que mengen en el seu pícnic a la vall del Loira. Trobareu també una versió cinematogràfica que vos desaconselle ferventment, només destrossarà la història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada